A 2014-es év során kétszer is szemtanúi lehettünk részvénypiaci korrekciónak, először augusztus, majd november során. A FED pénznyomtatási programjának okóberi végével egy korszak zárult le a monetáris történelemben, valamint az első tengeretúli kamatemelés is néhány hónapon belül bekövetkezhet. Aki esetleg elvesztette volna kockázati étvágyát, érdemes gyorsan áttekintenie mi várható a kötvény piacokon.

A fejlett piacokon két alapvető trend van életben. A japán és európai jegybankok még mindig a lazítás korszakát élik, míg az angol és amerikai piacokon az alapkamat emelését tervezik az évre.

A japán jegybank esetében a program kibővítése november elején történt meg, a program a futamidők és összegek együttes bővítésével háromszorosára duzzadt. A japán kormány eladósodottsága 227 százalék közelében tartózkodik a GDP-hez mérten, azonban a jegybank támogató politikájának köszönhetően ez a következő 3-4 évben 70 százalékban a jegybank tulajdonában lesz, a jelenlegi 50 százalék helyett. Amelyik árucikk ritka annak pedig felfelé tart az ára. Azonban a jelenleg is nulla közelében lévő kamatszint miatt kiemelkedő hozamra ne számítsunk,  valamint a yen gyengülésével is számolnunk kell.

Az európai parketten a kamatszinteket tekintve hasonló képet láthatunk. A központi bank azonban itt jóval óvatosabb az eszközvásárlásokat illetően. Bár a kockázat kerülő időkben, amiből volt pár az elmúlt hónapokban, az eszközosztály jól teljesített (gondolok itt elsősorban német kötvényekre), a jegybanki vásárlások elmaradása és egy amerikai kamatemelés rányomhatja a bélyegét a kötvényalapok hozamaira.

Az angol és amerikai kamatemelés ellen a legegyszerűbb, ha változó (floating) kamatozású kötvényeket vásárolunk, elkerülve ezzel a piaci árfolyam csökkenését, valamint az elsők között profitálhatunk a magasabb kamat kifizetésekből.

A fejlődő kötvényeket általánosságban a piacok kockázat vállalási hajlandósága mozgatja. Az ukrán helyzet további eszkalálódása, a görög választások az európai parketten, a közel-keleti konfliktusok, valamint az olajár eséssel kapcsolatos új fejlemények folyásolják be legerősebben ezt a faktort, ezekre a hírekre lesz érdemes odafigyelni.

Aki esetleg határon innen gondolkozna kötvényalapokba, kötvényekbe fektetésbe az a legjobb ha még vár egy pár hetet. A kereslet a szűkülő kockázati felár, valamint az álatlános kockázatkerülő befektetési kedv miatt fokozatosan lanyhult az ősz során. Ezt a hozamokra tekintve negatív hatást az államadósság kezelő sokáig el tudta hárítani az alacsonyabb elfogadott mennyiséggel. Az év végi államadósság leszorítása érdekében azonban a kormány leapasztotta likvid tartalékait, melyet kénytelen lesz a következő hetekben visszatölteni. Ez kevés teret hagy az aukciók során a benyújtott mennyiségek elfogadására, így kereslet híján az állam kénytelen lesz alacsonyabb áron, magasabb kamat mellett forrást bevonni.