Ráadásul nem is először lenne ilyen a történelem során, bár a kontextus merőben eltér az előző esettől, a végeredmény lehet hasonló. A korábbi esemény a ’29-es válságot elősegítő dollárválság volt. Akkoriban a dollár alapvetően három fél, az USA, az Európai szövetségesek és Latin-Amerika között cirkulált. Latin-Amerikából olcsón exportált az USA-ba, míg megvette a drágább fogyasztási cikkeket Európából, akik a háború alatt felgyülemlett adósságaikat törlesztették. Természetesen a kereskedelem nem csak egyirányú, és sosem volt, ezek csak nettó kitettségek. A pénz cirkulálását azonban jól lefestik.

A ’20-as évek gazdasági protekcionizmusa az Egyesült Államokban azonban enneka  cirkulálásnak véget vetett, ami jelentősen növelte a válság erejét. Azonban lehet, hogy most a kamatemeléssel most is komoly gondot okozhat az USA a világpiacokon.

A kamatemelés önmagában képes likviditást elszívni a piacokról, azonban a dollár esetében még egy ennél is fontosabb faktor is közre játszik. A dollár, mint világpénz, számtalan feltörekvő piaci országban szolgál a (nemzetközi) hitelezés eszközének. Habár a dollár kötvények száma jelentősen lecsökkent az utóbbi éveknek köszönhetően, míg így is jelentős kitettségei vannak a feltörekvő országoknak. A dollárt, mint ilyen eszközt, természeténél fogva betudhatjuk úgynevezett Giffen-jószágnak, ami a közgazdaságban azokat a javakat jelöli, ahol a jószág iránti kereslet azonos irányba mozog az árával.

A kamatemelés hatására a dollár értéke (és ára) természetesen felfelé megy, ahogy azt már a folyamatos spekuláció miatt teszi is az elmúlt fél évben. A feltörekvő piaci devizák relatív gyengesége miatt ezek az országok kénytelenek lesznek visszatérni a dollár alapú kölcsönökhöz, azonban a magasabb kamat, gyengülő hazai deviza plusz terhet ró a kormányokra.

Ez a külföldi kereslet növekedés likviditást szívhat el a világpiacokról, így végső soron a fejlett világból is, ami az USA növekedési pályáját is lassítja.

A feltörekvő piaci kötvények így komolyan megszenvedhetik az amerikai kamatemelést. Bár sokan a rohamosan zuhanó olajárak miatt így is finanszírozási problémákkal szembesülnek, nem csak ők lennének érintettek. A legtöbb alapkezelő többé-kevésbé fix kosarakat vásárol, így ha egy feltörekvő piaci kötvény alapnak pozíciót kell leépíteni azt akár a magyar kötvények is megérezhetik.