Az elmúlt hét nem az emelkedésre várók hete volt a világpiacokon. Az olaj elkezdett felfele mászni, még a dollár gyengülés mellett is, kedvezőtlen amerikai makroadatok láttak napvilágot, és még mindig ott van a görög para, ami nagyjából úgy már egy hónapja lehorgonyozza az európai növekedést.

A várva várt korrekció tovább dúl, ami továbbra is előnyös a túladpttság megszűntetésének szempontjából, de lassan inkább egy oldalazás kezd kirajzolódni, mint egyszeri fellélegzés egy nagyobb rali után. Ennek mind a tengerentúlon, mind Európában megvannak a maga okai.

Az Egyesült Államokban a rossz GDP adatok bizonytalanították el a befektetőket. Míg az első negyedéves adat  rendkívül gyengére sikerült (0,2 %-os növekedés negyedéves alapon), a FED csupán átmeneti gyengélkedésnek tekinti, de a kamatemelésre vonatkozóan nem ad egyértelmű iránymutatást. Így sem a termelés növekedésével indokolt növekedés nincs meg, sem a későbbi kamatemelés beárazása nem tudja felfelé hajtani az indexeket. Utóbbiban amúgy már nem lenne túl sok spiritusz, mivel a kamatok így is rekord alacsony szinten vannak, valamint az emelés beárazása is csupán pár hónappal kerülhetne odébb.

A FED elmondása szerint meggyőző munkaerőpiaci adatokra vár, illetve az infláció visszatérésére. Utóbbi az olajárakat tekintve hamarosan bekövetkezhet, hiszen ha nem is emelkedik drasztikusan a nyersanyag ára az idő múlásával már a bázis érték is alacsonyabb lesz, így nem húzza lefelé az inflációs mutatót. Az USA-ban még érdekesség, hogy áprilisban két hónapnyi szünet után újra a bővülő tartományba kerültek a beszerzési és bizalmi indexek, ami a FED álláspontját támaszthatja alá az átmeneti visszaesést illetően.

Európában még mindig dúl a görög láz, a határidő vészesen közeledik (június vége) és egyenlőre nem látszik, hogy megoldás születne. A dollár gyengülésétől tisztított olajár emelkedése is negatívan hat a várakozásokra. Érdekesség a héten a nulla mellől elstartoló európai hozamok emelkedése volt. Ugyanakkor egy másik izgalmas adat is napvilágot látott, amely az európai bankok hitelezésének emelkedését mutatja éves alapon. Ez egy 36 hónapos csökkenő trendet tört meg.

A korrekciók, stagnálások sajnos elkerülhetetlen velejárói a kereskedésnek, és a megfelelő kiszállási pont keresése sokszor rosszabb eredménnyel járhat, mint a kedvezőtlen trend elszenvedése. Ugyanakkor ha nem csak hobbi befektetők vagyunk érdemes felkészülni az ilyen visszaesésekre. A kulcspont most is a diverzifikáción van.

Azonban ne egyszerűen arra gondoljunk, hogy vegyünk mindenből, aztán valami majdcsak hoz valamit. Megoldást az olyan eszközökbe fektetés nyújthat, amik pozitív cash flow-t hoznak tulajdonosuknak. A kötvény piacon még mindig találni befektetésre ajánlott kötvényeket, mind eurós, mind forint megtakarítások terén, melyek 3-4 százalékos hozamot fizetnek. Az osztalék papírok vétele a részvény oldalon jelenthet megoldást.

A kifizetésekkel pénzünknek egy részéhez hozzájuthatunk időnként, így nem kell feltétlenül befektetett tőkénket csökkentenünk, ha pénzre van szükségünk. A másik előny az összeg visszaforgatása lehet. Amennyiben alapba fektetünk az alapkezelő ugyan úgy megkapja a papírok után járó kamatot/osztalékot, azonban általában ez azonnal visszaforgatásra kerül. Amennyiben az alap mögött álló eszköz épp stagnál, korrigál, úgy az automatikus visszaforgatással rossz lóra tennénk. A kifizetést követően, ezzel ellentétben,  mérlegelhetünk, hogy hol a legérdemesebb elhelyezni az friss tőkét.